Donor petesejt és spermium

Petesejt adományozás - petesejt donor igénybevétele

Bizonyos esetekben a női szervezet, bár terhesség befogadására alkalmas lenne, nem képes petesejt termelésére. Ilyenkor "idegen" petesejtet lehet a pár férfi tagjának spermiumaival megtermékenyíteni, és az így létrejövő embriókat visszaültetni a pár nőtagjának méhébe. Az eljárás során a petesejtet adományozó nőnél szabályos lombikbébi stimulációt és petesejtnyerést kell végezni, a "fogadó" női szervezet ciklusát pedig hormonális kezelés segítségével pontosan az előbbihez kell igazítani, "szinkronizálni".

A női -petesejt donor csak a házaspár egyeneságú rokona lehet aki legalább egyszer szült,egy élő gyermeke van és házastársa is hozzájárul a petesejt adományozáshoz valamint 35 életévét még nem töltötte be.

A donor kivizsgálása sokkal bonyolultabb és összetettebb mint egy hagyományos lombikbébi eljárásban részt vevő páciens vizsgálata.

Sperma adományozás - sperma donor igénybevétele

A donor spermium adományozás a fentiekkel szemben sokkal egyszerűbb eljárás. Ha a házaspár arról dönt hogy donort kíván igénybe venni ( azoospermia áll fenn, azaz nincs spermium,nagyon alacsony spermaszám, többszöri sikertelen lombikbébi eljárás,nem akarják a lombikeljárás kockázatait felvállalni stb.), nyilatkozatot ad erről a szándékáról.

A spermadonációval foglalkozó intézetet felkeresik és kiválasztják a donort. Az adott intézet folyékony nitrogénben intézetünkbe szállítja -előzetes egyeztetés után-- a donor spermát.
Ezzel a spermával végezzük a megtermékenyítést (IVF lombikbébi eljárás, inszemináció, stb.)