Gyakori kérdések a meddőségi kezelésekről

Mennyi a várólista IVF kezelésre?

Jelenleg minimális(2-3 hét) a várakozási idő az OEP biztositott pácienseknek (ez természetesen idővel változhat). Érdeklődjön intézetünkben (+36-1-309-77-55). A meddőségi kivizsgálás után azonnal kezdhetjük a kezelést.

Milyen eséllyel sikerül az inszemináció?

A méhen belüli mesterséges megtermékenyítés (inseminácio,AIH,AID) igyekszik optimalizálni a teherbeesés lehetőségét, nem avatkozik be durván a természet folyamataiba, ezért kb. 12-15% a sikeresség, de a fejlődési rendellenesség valószínűsége is a hagyományos teherbeesésével azonos. Jelenleg 3-6 alkalommal javasolt elvégezni (életkortól függően). Ezzel szemben a lombikbébi eljárás nagyobb sikerrátával rendelkezik, de nagyobb kockázatú beavatkozás is egyben.

OEP és fizetős eljárás között mi a különbség?

Az OEP és a páciens által fizetett eljárás között intézetünkben nincs különbség, csupán a finanszírozás módja és feltételei különböznek. Ez azt jelenti, hogy OEP finanszírozás esetében meg kell felelni a biztosító által támasztott követelményeknek (érvényes TAJ kártya, max. 5 beavatkozás, az eljárás előtt inszeminációs próbálkozások, stb.)

Sikertelen beavatkozás esetén várni kell egy évet?

A méhen belüli mesterséges megtermékenyítés (inseminácio) esetén nincs várakozási idő. Az előfeltétel, hogy a petefészek és a méh élettani állapotban legyen.
A lombikbébi eljárás esetén az OEP a finanszírozást 90 naponta teszi lehetővé. Amennyiben a páciens saját költségén kívánja elvégeztetni az eljárást ilyen megkötés nincs.

Ha túlsúlyom van, akkor nehezebben sikerül a lombikbébi?

Az egészségi állapot egyensúlya lényeges a terhesség létrejötte és kiviselése szempontjából. Túlsúly, kóros elhízás esetén minden páciensnek javasoljuk a fogyást a kezelés megkezdése előtt. Már 5-10 kg testsúlycsökkenés is nagymértékben segíti a terhesség létrejöttét illetve a terhesség kiviselését. A fogyást pedig nem koplalással, hanem egészségesebb életmóddal, táplálkozással célszerű elérni, hiszen így készülhet csak fel a szervezet a kezelésre illetve a várható terhességre.

Hormongyógyszerek és az elhízás kapcsolata

A hormonális kezelések --amennyiben a páciens ilyet kér-- androgén hormonok felszabadulásával járhat és ez megteremti a testsúlynövekedés lehetőségét.
Pácienseink figyelmét ismételten fel szoktuk hívni a megfelelő étrend fontosságára. A cukrok (édességek, kenyér, tészták, üdítők, stb.) nagymértékű csökkentése, a zöldségek és a bőséges fehérje fogyasztása fontos az eljárás szempontjából.

Mi a teendő sikertelen inszemináció esetén?

A méhen belüli mesterséges megtermékenyítést a szakma 3-6 alkalommal javasolja az életkortól illetve társbetegségektől függően. Ha nem sikerül a kezelés azt van lehetőség ismételni és kis kockázatú beavatkozásként, nem terheli a pácienst annyira mint a lombikbébi eljárások.

Milyen költségek merülnek még fel az OEP lombik program mellett?

Az OEP által finanszírozott "lombikbébi" eljárásoknál a gyógyszerek jelenleg (2011-es éveben) 75 %-ban (kiemelkedő mértékben ) támogatottak. A költségek így is elérhetik sőt messze
meg is haladhatják a 100 000 Forintot. Ez függ a páciens életkorától, hormonstátuszától, testsúlyától stb. és attól, hogy milyen kezelési protokollt alkalmazunk. Kezelőorvosa erről részletesen felvilágosítja.
Bizonyos speciális laborvizsgálatok melyek szükségesek lehetnek (pl. AMH, Inhibin B) nem OEP finanszírozottak.
A fagyasztási eljárásokat az OEP nem fizeti az Intézeteknek. Minden intézetnek más a gyakorlata ezzel kapcsolatban.

Mit jelentenek a különböző laborértékek, mint pl HCG, stb?

A laboratóriumi vizsgálatok az egészségi állapot felméréséhez szükségesek és monitorizálják a kezelést. Az OE2 ("ösztradiol" nevü például hormon a tüszőérési folyamatot ,a HCG nevű hormonnal a terhességet tudjuk monitorizálni). Az eljárás során természetesen minden Önt érdeklő paraméterről felvilágosítjuk.

Mi a menses és az inszemináció kapcsolata?

Minden meddőségi kezelést a menses körül indítjuk kezelési protokolltól függően. Általában a vérzés első napjaiban kell jelentkezni telefonon és időpontot kell egyeztetni.

Mi a menses és az IVF program kapcsolata?

A hormonális kezelések IVF esetén is a menseskor kezdődnek ( a "long" vagy hosszú protokoll 10 nappal ezt megelőzően) ekkor kell az intézetet felhívni és időpontot egyeztetni.

Cukorbetegség?

A cukorbetegség anyagcsere-betegség és az egész szervezetet érinti így a reproduktív és hormonrendszert is. Nagyon fontos a belgyógyász/endokrinológus által beállított és folyamatosan karbantartott betegség kezelése mind a hormonális terápia mind a terhesség során.
A teherbeesés nehezített a cukorbetegeken.

Érdemes hozni leletet vagy majd kiírnak vizsgálatra?

A kezeléséhez szükséges laborokat bárhol el lehet végeztetni, ehhez természetesen segítséget nyújtunk budapesti és vidéki betegeinknek egyaránt. Nagyobb távolságban élőknél persze egyszerűbb a lakhely közelében lévő laborokban esetleg a háziorvos/szakorvos segítségével elvégeztetni a vizsgálatokat.

Intézetváltás: máshonnan tudok-e jönni a Dévai Intézetbe?

Intézetváltásra természetesen bármikor mód van. Nagyon megkönnyíti a kezelés folytatását ha az elvégzett kezelések, korábbi műtétek zárójelentéseit, laboreredményeit a páciens magával hozza. Ha ezek nem állnak rendelkezésre vagy már túl régiek akkor ezeket megújítjuk.

Nem találja a választ kérdéseire? Írjon nekünk!