Petesejt, embrió és sperma tárolása

Spermatárolás

A sperma tárolását a páciens kérésére intézetünkben elvégezzük. A tárolás előfeltétele a negatív laboratóriumi vizsgálatok (HIV, HB, HCV, RPR tenyésztés stb.) megléte és a díjak kifizetése.
A spermaleadást követően a spermát kezeljük: kinyerjük a jól mozgó életképes spermiumokat és ezeket egy komputervezérelt készülékkel lehűtjük mínusz 196 fokra.
Ezt követően folyékony nitrogén tárolóba kerül a minta 2 x 5 évig tárolható. Kockázatok tekintetében lásd az embryok mélyhütését, alább.

Embryo tárolása

Az embryok fagyasztására számos ok lehet. Leggyakrabban az úgynevezett számfeletti embriókat kell lefagyasztani melyeket a házaspár később kíván felhasználni. Másik gyakori ok a hyperstimulácio (túlzott petefészek-duzzadás) meggátlása.
Az embryo mélyhűtése kockázatokkal jár mert a fagyasztás során képződő jégkristályok sérthetik az embrió sejtjeit: alacsonyabb a terhességi sikerráta, kötelező az úgynevezett asszisztált hatching eljárás, célszerű magzatvíz vizsgálatot végeztetni a gyermek esetleges fejlődési rendellenességének kiszűrésere, stb.
Az embriókat 2 x 5 évig lehet tárolni a páciensek kérésére.

Petesejtfagyasztás

Petesejtfagyasztást ma Magyarországon egy intézet (Szt.János KH. BMC) végezhet daganatos betegek esetében.
Az intézetek arra törekszenek,hogy a petesejtfagyasztásra a továbbiakban széleskörűen mód legyen.